Dostupni linkovi

Dužnosnici Hamasa na protestu


Stotine Hamasovih dužnosnika koji su naredili generalni štrajk blokirale su u srijedu sjedište vlade u Gazi nakon što su saznali da će oko 50.000 dužnosnika moći zadržati svoje radno mjesto samo u funkciji "potreba".

Protestni pokret dolazi u trenutku prve radne posjete vlade sastavljene od nezavisnih članova, koja je nastala nakon pomirenja potpisanog u proljeće između Hamasa i njegovog historijskog rivala Fataha, stranke predsjednika Mahmuda Abasa.

Nakon tog sporazuma, Hamas zahtijeva da nova vlada regulira plate 50.000 dužnosnika koje je sam zaposlio kada je preuzeo vlast silom 2007. godine, kako bi zamiejnio 70.000 zaposlenika Palestinske samouprave.

Jedinstvena vlada se obavezala u utorak da će vratiti na posao ove zaposlenike, dodavši da će Hamasovi dužnosnici biti integrirani prema potrebama različitih ministarstava.

Već sedam mjeseci, 50.000 Hamasovih dužnosnika nije dobilo plate. Samo 24.000 njih koji rade u civilnom domenu dobili su djelimično obeštećenje od 1.200 dolara krajem oktobra.

Dužnosnici iz sigurnosnih službi nisu ništa dobili. Neće biti stabilnosti u Gazi sve dok pitanje dužnosnika ne bude riješeno, kazao je na konferenciji za štampu vođa funkcionerskog sindikata Mohamed Siam.

XS
SM
MD
LG