Dostupni linkovi

SDA i DF potpisale sporazum o formiranju vlasti u Kantonu Sarajavo


Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) potpisale su danas sporazum o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno programska načela i ciljeve za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo u mandatu 2014.-2018. godina.

Sporazum su potpisali predsjednici kantonalnih odbora stranaka Denis Zvizdić i Samer Rešidat.

Predstavnici dviju stranaka su novinarima saopštili da imaju većinu u kantonalnoj Skupštini i da tu većinu čini 20 zastupnika.

"Riječ je o sporazumu u kojem su određeni ciljevi koje treba realizirati vrlo brzo, a tu su i projekti iz komunalne, obrazovne, zdravstvene i drugih infrastruktura koje će se realizirati tokom naredne četiri godine. Dio mjera je vezan naravno za stabilizaciju, kako finasijsku, tako i administrativnu u KS", rekao je Zvizdić.

Osim toga, sporazum predviđa i moratorij na zapošljavanje u vladinim i generalno kantonalnim institucijama dok ne dođe do stabilizacije u KS.

Rešidat je dodao da bi se trebalo brže doći do formiranja vlasti nego je to bilo sa usaglašavanjem principa.

"Mi smo također jučer potpisali sporazum sa BPS-om ( Bosanska patriotska stranka), tako da smo osigurali stabilnu većinu", rekao je Rešidat.

Na pitanje novinara znači li to da će i BPS biti dio Vlade, Zvizdić je kazao da ne znači.

"Ministri će biti iz SDA i DF-a, koje u ovom trenutku zajedno imaju 18 zastupnika, mi smo išli na širu parlamentarnu većinu koju će činiti i BPS koji je sa DF-om potpisao sporazum i BPS će u nekom kapacitetu biti uključen u izvršnu vlast u KS, ali ne i u Vladi KS", rekao je Zvizdić.

Još uvijek ne znaju ko će biti premijer KS, ali da će on biti iz SDA, kako je i najavljeno.

Kada je u pitanju rukovodstvo Skupštine, ono bi trebalo biti izabrano na narednom zasjedanju, kao i delegati za Dom naroda FBiH.

XS
SM
MD
LG