Dostupni linkovi

Vukčević:Uskoro istina o zločinima OVK


Tužilac za ratne zločine Srbije, Vladimir Vukčević izjavio je da će javnost uskoro biti obaviještena o zločinima OVK nad Srbima, ali i o svim istraživanim zločinima nad Srbima u bivšoj SFRJ.

"Glavni problem je nemogućnost pristupa svjedocima i osumnjičenima koji su na teritoriji Kosova, čak 90 odsto njih. Kada i nekog uhapse po našoj potjernici u inostranstvu, ne isporučuju ga Beogradu, već Prištini", rekao je Vukčević za praznični broj Blica.

Na pitanje koje istrage će biti otvorene, Vukčević je rekao da se i dalje radi na predmetu Štrpci da se istražuju događaji u Srebrenici i zločini na Kosovu.

"U istrazi ubistva albanskih zatvorenika u Dubravi smo dosta odmakli, ali smo morali da zastanemo. Tražio sam proširenje kapaciteta, ali to nije učinjeno, tako da su pojedini predmeti znatno usporeni. Treba nam više ljudi. U BiH radi njih 100, a kod nas pet zamenika tužioca, dva savjetnika, kao i četvoro istražitelja", istako je Vukčević.

On smatra da dosta toga nije uspeo da uradi.

"Žao mi je što zbog nedostatka kapaciteta nijesmo uspjeli više da uradimo u predmetu - Mediji-govor-mržnja. Prigovaralo nam se kako štitimo lica iz vojske i policije na višim komandnim položajima. To nije tačno", rekao je tužilac.

Zakonski je to bilo moguće, nastavlja Vukčević, tek kada je Haški tribunal prestao sa istragom protiv njih, počeli smo krivično da ih gonimo, a tada su krenuli i napadi na nas.

XS
SM
MD
LG