Dostupni linkovi

Sud BIH povrdio optužnicu Huseinu Bosniću


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Huseina Bosnića, zvanog Bilal, tereti za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Takođe je juče (30. decembra) Bosniću, koji je poznat kao neformalni vođa selefijskog pokreta, produžen i pritvor.

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni u Hercgeovini, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području zemlje, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, "svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama".

Bosnić je, sudeći prema tvrdnjama Dubravka Čampare, tužitelja u ovom predmetu, u posljednje dvije godine iz arapskih zemalja na račun uplaćeno 185.000 KM. Međutim, gdje je tačno utrošen sav novac nije poznato pa se tako sumnja da je upravo tim novcem finansiran odlazak bh. državljana na sirijsko ratišt.
Jučer su u okviru policijske akcije Damask uhapšene još dvije osobe koje su navodno, krenule u Siriju.

Navodno, jedna od uhapšeni osoba jeste žena koja je kazala da je krenula u Siriju da se uda dok je drugi uhapšeni kazao kako je pošao da bori na teritoriju Sirije.

XS
SM
MD
LG