Dostupni linkovi

Jadransko more: Brod nije otet, nastavio plovidbu


Brod sa stotinama migranta nastavio je danas plovidbu ka Italiji, pošto je posada rekla grčkim vlastima da joj nije potrebna pomoć, kako je ranije objavljeno.

Grčka je poslala fregatu i helikopter da nadju taj teretni brod, pošto je jedan putnik uputio poziv za pomoć i rekao da nemaju vodu, hranu i ćebad.

Zvaničnik obalske straže rekao je da je posada grčke fregate rasgovarala s kapetanom tog broda i da je on rekao da brod nije ni u kakvoj opasnosti, te mu nije potrebna pomoć.

Brod "Blue sky M", pod zastavom Moldavije, zahvatilo je loše vreme u Jonskom moru, kod ostrva Otoni, severozapadno od Krfa. Veruje se da je na brodu oko 600 migranata.

Novi problem na moru Grčku je zadesio dva dana pošto je 10 ljudi izgubilo život kada se zapalio italijanski trajekt s više od 400 ljudi. Grčko ministarstvo za pomorski transport javilo je ranije tokom dana da se na brodu, koji plovi pod zastavom Moldavije, a koji je poslao poziv za pomoć, nalaze ilegalni imigranti. U pomoć brodu krenula su dva helikoptera sa Krfa, koja su javila da ne primećuju nikakve naoružane ljude.

Brod je, kako je pisao britanski Kanal 4, bio na putu od Turske ka Hrvatskoj i u trenutku slanja SOS signala naglo je promenio pravac ka Italiji. Roj Pol, programski direktor u Humanitarnom centru za pomorsku pirateriju, rekao je za Kanal 4ranije danas, da postoji mogućnost da je reč o otmici.

"Ovo je nešto potpuno drugačije. Inače se sa slučajevima otmice susrećemo kod obale Somalije. Ovo su evropske vode. To je potpuno drugačije. Brinemo se za posadu na brodu", izjavio je Pol.

Prema njegovim rečima, ako su krenuli ka italijanskoj obali, onda bi mornarica Italije trebalo da ih presretne. "Moguće je da su na brodu ilegalni migranti koji su možda preuzeli kontrolu nad kormilom", naveo je Pol.

Kako je rekao, ipak je malo verovatno da je reč o otmici. "Gde je finansijska dobit? Niko neće da plati otkup za ilegalne migrante", dodao je Pol.

Italijanski izvori naveli su da brod pluta bez kontrole i da su ga napustili oni koji su njime upravljali, možda ilegalni paseri, šverceri ljudima.

XS
SM
MD
LG