Dostupni linkovi

Rusija upozorava da sankcije mogu ugroziti saradnju sa Iranom i Sirijom


Rusija je upozorila SAD da pooštravanje sankcija zbog akta Magnitski, može ugroziti saradnju oko iranskog nukearnog pograma, sirijskog konflikta i drugih velikim međunarodnih pitanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izdalo je ljutito saopštenje danas (30.decembra), dana nakon što je američki trezor uveo sankcije protiv četri navodna kršioca ljudskih prava, uključujući i zvaničnike službi za provođenje zakona povezane sa slučajem zviždača Sergeja Magnitskog koji je umro u zatvoru u Moskvi 2009.

Ovo stiže u vrijeme kada su odnosi dvije zemlje i inače ozbiljno zategnuti zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima u krvavom konfliktu na istoku Ukrajine.

U saopštenju, rusko ministarstvo je ustvrdilo da su nove sankcije "diktirane dubokim političkim motivima" i obećavaju da će uzvratiti na njih.

Kako su naveli "metode pritiska neće imati efekta sa Rusijom" dodajući da "sankcije SAD dovode u pitanje i perspektivu bilateralne saradnje u rješavanju pitanja koja se tiču iranskog nuklearnog programa, sirijske krize i drugih akutnih međunarodnih problema".

Stalna članica Savjeta bezbjednosti Rusija, snažna je podrška sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu i partner SAD i još četri druge svjetke sile u pregovorima o iranskom nukleranom programu, oko kojeg bi sveobuhvatni sporazum trebalo da bude postignut do 15.juna naredne godine.

XS
SM
MD
LG