Dostupni linkovi

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločin u Kaluđerskom lazu


Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je oslobađajuću presudu za osam pripadnika bivše Vojske Jugoslavije za ubistvo 15 izbjeglica iz Albanije sa Kosova u selu Kaluđeraski laz, kod Rožaja, u aprilu 1999. godine.

"Presudom Apelacionog suda Crne Gore od 8.decembra odbijene su kao neosnovane žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina iz Bijelog Polja i punomoćnika oštećenih, i potvrđena presuda Višeg suda u Bijelom Polju od 30.decembra 2013. godine.

Tom su presudom optuženi pripadnici Vojske SRJ, Strugar Predrag, Barjaktarović Momčilo, Labudović Petar, Knežević Aco, Radnić Branislav, Novaković Boro, Bojović Miro i Đurašković Radomir, oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je iz suda.

Tokom skoro petogodišnjeg procesa optuženi su se prvo teretili za smrt 23 osobe, Broj je naknadno smanjen na 15 jer je utvrđeno da je kod osam osoba smrt nastupila ranije.

Ubijene osobe bili su civili sa Kosova albanske nacionalnosti koji su 1999., spas pokušali naći u Crnoj Gori, gdje ih je dočekala Vojska tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG