Dostupni linkovi

Netanijahu: Izrael će reagovati na pokušaj Palestine da dobije državnost


Ako međunarodna zajednica ne spreči pokušaje Palestine u UN da dobije državnost, to će da učini Izrael, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

"Izrael će se usprotiviti uslovima koji dovode u opasnost našu budućnost", rekao je Netanijahu.

Palestinci planiraju da podnesu konačan nacrt rezolucije o državnosti Savetu bezbednosti UN.

U dokumentu se poziva na postizanje sporazuma o miru s Izraelom u roku od jedne godine i okončanje okupacije palestinskih teritorija do kraja 2017.

Palestinski predsednik Mahmud Abas informisao je preko telefona državnog sekretara SAD Džona Kerija da će preduzeti inicijativu, uprkos američkom i izraelskom protivljenju, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Nekoliko evropskih zemalja vršilo je pritisak da se predlože fleksibilniji rokovi, kako bi rezolucija dobila širu podršku, navodi Rojters.

"Mi očekujemo da se čitava međunarodna zajednica - bar odgovorni članovi te zajednice - oštro usprotive tom diktatu UN, toj rezoluciji Saveta bezbednosti. Jer ono što nam je potrebno uvek su direktni pregovori i nenametnuti uslovi", rekao je Netanijahu u Jerusalimu.

Devet glasova je u Savetu bezbednosti potrebno da se usvoji rezolucija, što bi onda primoralo SAD, najbližeg saveznika Izraela, da odluči da li da iskoristi pravo veta.

XS
SM
MD
LG