Dostupni linkovi

Nikolić: Srbija malo po malo ka priznanju Kosova


Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija "malo po malo" čini stvari koje će je dovesti do de fakto priznanja nezavisnosti Kosova, saopštila je
predsednikova pres služba.

Nikolić je u razgovoru s ambasadorom Nemačke Hajncom Vilhelmom rekao da je ulazak Srbije u EU pitanje opstanka, ali i izrazio uverenje da bi građani Srbije pre prihvatili da žive u siromaštvu, nego da prihvate da neko u njihovo ime prizna Kosovo.

Vilhelm je rekao da bi zahtev za priznanje Kosova onemogućio dalje pregovore s Prištinom, i da u ovom trenutku to nije uslov, ali da niko ne zna šta će biti za 10 ili 15 godina, navodi se u saopštenju.

"Vi ste u pravu da Srbiji u ovome času niko ne traži priznanje Kosova, ali u tim floskulama, mi malo po malo činimo stvari koje će dovesti do de fakto priznavanja. Mene građani nisu birali da pričam bajke, već da govorim istinu", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se postavlja pitanje zašto Evropska unija, kao uslov za ulazak, traži da Srbije potpiše obavezujući ugovor sa Kosovom, ako ne traži priznanje.

"Da li mi taj ugovor potpisujemo sa nezavisnom državom ili sa suštinskom autonomijom i šta ako Priština neće da se dogovori?", pitao je Nikolić.

Nikolić je u utorak, 23. decembra, u razgovoru s urednicima nekoliko beogradskih medija izjavio da ga je Vilhelm "indirektno optužio da
laže" i da je time "prekoračio granicu lepog ponašanja".

Time je prokomentarisao izjavu nemačkog ambasadora dnevniku Blic od 21. decembra da od Srbije niko ne traži da prizna Kosovo i da to nije rekao, niti tražio ni komesar EU Johanes Han.

Nikolić je početkom decembra izjavio RTS-u da je od evropskog
komesara Hana, s kojim se neposredno pre toga sastao, prvi put čuo
otvoreno i jasno da Srbija neće biti deo EU sve dok ne reši pitanje
Kosova.

Vilhelm je, zahvalivši predsedniku za prijem, rekao da mu nije bila namera da mu se suprotstavi. "Šta god da sam rekao povodom Vaše izjave, bilo bi pogrešno protumačeno", rekao je on.

Ambasador je rekao da je dao izjavu koja nije pozitivno prihvaćena ni na Kosovu, u kojoj je tvrdio da Nemačka neće tražiti od Srbije priznanje Kosova.

XS
SM
MD
LG