Dostupni linkovi

Azerbejdžanske vlasti kritikuju SAD u slučaju RSE


Azerbejdžanski zvaničnik žestoko je kritikovao reakciju američkog diplomate povodom zatvaranja biroa Radija Slobodna Evropa (RSE) u Bakuu.

Novruz Mamadov, zamenik šefa Ureda predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, reagovao je na poruku na tviteru ambasadora SAD pri OEBS-u Danijeal Baera da je zatvaranje biroa RSE, koji finasira američki Kongres “ponašanje slabog, onog ko se oseća nesigurno i korumpiran je”.

Mamadov je optužio američkog diplomatu da je “izgubio osećaj mere” dodajući da bi bilo bolje da obrati pažnju u sopstvenoj zemlji. Kao primer je navoe nedavni izveštaj Senata u kome se navodi da je CIA mučila osumnjičene za terorizam.

Mamadov je dodao da su SAD “prava domovina nasilja, korupcije i hapšenja”.

Nakon što su azerbejdžanske vlasti u nedelju prisilno privele 12 zaposlenih u birou RSE u Bakuu radi ispitivanja, nekolicini drugih zapretili su sličnim sankcijama ako se u ponedeljak ne odazovu na poziv vlasti.

Svih 12 je pušteno bez optužnice 28. decembra nakon dvanaestosatnog ispitivanja. To se desilo dva dana nakon što su državni tužioci pretresli i zatvorili ured servisa RSE u Bakuu.

Novinarima koji su prisilno privedeni nije bilo dozvoljeno da pozovu svoje advokate.

XS
SM
MD
LG