Dostupni linkovi

Poslanici Liste Srpska napustili sednicu kosovskog parlamenta


Poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova napustili su sednicu na kojoj je trebalo da se u drugom čitanju glasa sa budžet Kosova u 2015. godini. U međuvremenu, na zahtev vladajućih partija, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, sednica je prekinuta a nastavak je zakazan za 14 sati.

Jasmina Živković iz Srpske liste, pre nego što su poslanici ove liste napustili salu, kazala je da je ova lista tokom celog perioda bila konstruktivna prilikom usvajanja budžeta u prvom čitanju te pristala na ubrzanu proceduru, s obzirom na ozbiljnost da Kosovo dobije budžet.

„Srpska je verovalau obećanja svojih partnera da će budžet do drugog čitanja i glasanja biti prilagođen minimalnim zahtevima srpskog naroda, a kako bi se time omogućili elementarni uslovi za život onih koji žive na Kosovu, i omogućio povratak onih koji su se izjasnili za povratak, i pokazala realna spremnost Kosova da se o povratku ne samo priča, već i ozbiljno radi na tome. Funkcionisanje i većeg broja lokalnih samouprava sa srpskom većinom dovedeno u pitanje i ukoliko ovakav budžet bude usvojen, on neće moći da odgovori potrebama građana Kosova. Iz tih razloga, Srpska lista neće učestvovati u daljem radu sednice“, kazala je ona.

XS
SM
MD
LG