Dostupni linkovi

Vlada Japana odobrila 29 milijardi dolara novih stimulusa


Japanska vlada danas je odobrila oko 3,5 hiljade milijardi jena (29 milijardi dolara) novih stimulusa, uključujući i subvencije za otvaranje novih radnih mjesta, kako bi pomogla da treća svjetska ekonomija izađe iz recesije.

Vlada je podržala plan koji je predložio premijer Šinzo Abe, u kojem je 420 milijardi jena (3,5 milijardi dolara) namijenjeno za pomoć regionalnim ekonomijama koje su u stagnaciji.

Abe je u srijedu započeo treći mandat i suočava se sa snažnim pritiskom da učini nešto da podstakne ekonomiju poslije rasta poreza na dodatu vrijednost (PDV) u aprilu što je Japan vratilo u recesiju.

Prema podacima objavljenim juče, inflacija je blago opala u novembru jer je pala potrošnja domaćinstava, što je otežalo vladin napor da izvuče ekonomiju iz recesije i vrati je na put održivog rasta.

Japanska centralna banka svakog mjeseca kupuje 80 hiljada milijardi jena (660 milijardi dolara) u obveznicama, uglavnom državnim obveznicama, kako bi podstakla inflaciju, ali do sada nije dostigla cilj od sveukupnog povećanja cijena od dva odsto.

Pošto rast plata nije pratio inflaciju, povećane cijene deonica i profita kompanija učinile su malo za stimulisanje potražnje, nezavisno od pojačane kupovine pred aprilsko povećanje PDV.

XS
SM
MD
LG