Dostupni linkovi

Švedski premijer: Prijevremenih izbora 2015. neće biti


Švedski premijer Stefan Leven rekao je danas da neće biti prijevremenih izbora sljedeće godine, pošto je njegova vlada lijevog centra postigla sporazum sa opozicionim partijama o prijedlogu budžeta.

Leven je na konferenciji za novinare u Stokholmu kazao da će sporazum omogućiti njegovoj manjinskoj vladi da nastavi da vlada, kao i da organizovanje novih izbora nije "više tema".

Leven je ranije ovog mjeseca sazvao prijevremene izbore za 22. mart 2015., pošto se krajnje desničarska Švedska demokratska partija udružila sa opozicijom desnog centra u glasanju protiv prijedloga budžeta.

Leven, koji je iz redova socijaldemokrata, želio je da poveća poreze i izdvajanja za socijalnu zaštitu i zapošljavanje. On nije, međutim, uspio da postigne dogovor sa opozicijom desnog centra, a Švedske demokrate su rekle da će blokirati budžet.

Švedske demokrate postale su poslije septembarskih izbora treća najveća partija u zemlji, sa 13 odsto osvojenih glasova. Oni su zahtijevali ukidanje švedskih liberalnih imigracionih zakona, koje je portparol stranke Matijas Karlson osudio kao "ekstremnu imigracionu politiku".

XS
SM
MD
LG