Dostupni linkovi

Hrvatski predsjednički izbori: Dvodnevna izborna šutnja


Subota i nedjelja dani su izborne šutnje za hrvatske predsjedničke izbore, 28. prosinca, na kojima će birači odlučivati tko će od četvero kandidata idućih pet godina biti na čelu države.

Izborna šutnja počinje s prvim minutama subote, 27. prosinca, a završava u nedjelju, 28. prosinca u 19 sati. Sve što su željeli poručiti javnosti kandidati su poručili u proteklih 18 dana, koliko je službeno trajala predsjednička kampanja.

Nedavnim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike određeno je
da šutnja i na tim izborima završava u 19 sati, pa se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio svoje rezultate.

Već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama bit će dostupni podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

Za naklonost birača u nedjelju se bore aktualni predsjednik Ivo Josipović, pravnik i glazbenik (SDP); Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) bivša ministrica i diplomatkinja; ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti ima nešto manje od 3,8 milijuna birača.

Predsjednik države bira se većinom glasova svih izašlih birača (50 posto plus jedan glas), a ako nitko od četvero kandidata ne dobije takvu većinu, izbori će se ponoviti za 14 dana, dakle 11. siječnja. U drugi će krug, u tom slučaju, dvoje kandidata koji u prvom dobiju najviše glasova.

XS
SM
MD
LG