Dostupni linkovi

Protest roditelja nestalih meksičkih studenata


Roditelji 43 nestala studenta pre tri mjeseca u južnoj meksičkoj saveznoj državi Gerero protestovali su u petak u glavnom gradu i rekli da će nastaviti protest dok im se djeca ne nađu.

Studenti su nestali 26. septembra ove godine, dok su autobusima i kamionetima išli u Igualu, kako bi demonstrirali zbog finansijske situacije u svojoj školskoj ustanovi.

Njihov nestanak duboko je potresao zemlju, a glavni tužilac Meksika je u novembru saopštio da je studente otela policija po naređenju lokalnog gradonačelnika, i da se vjeruje da su oni predati bandi koja ih je likvidirala, a tijela spalila ili bacila u rijeku.

Međutim, to se ne može potvrditi dok se tijela ne identifikuju, a za sada je identifikovano tijelo samo jednog studenta.

"Prošla su tri mjeseca i nismo dobili ništa. Nastavljamo da ih tražimo dok ih ne nađemo", rekao je jedan od roditelja.

Roditelji su u srijedu, na Božić, protestovali ispred rezidencije predsjednika Meksika Enrika Penje Njeta, suočenog zbog tog zločina s najgorom krizom od kada je došao na vlast prije dvije godine.

U istoj državi, Gerero, policija je saopštila da je našla tijelo sveštenika otetog u ponedjeljak ubijenog metkom u glavu, dva mjeseca poslije otkrića tijela drugog sveštenika u tajnoj grobnici, takođe u Gereru.

XS
SM
MD
LG