Dostupni linkovi

Azerbejdžan: Vlasti zatvorile biro RSE u Bakuu


Biro Azerbejdžanskog servisa Radija Slobodna Evropa u Bakuu zatvoren je nakon upada istražitelja iz državnog tužilaštva

Istražitelji koji su ušli uz pratnju policije, primorali su zaposlene da napuste kancelariju i oduzeli kompjutere i pečate.

"Imamo sudsku odluku da zatvorimo biro", rekli su novinarima. "Zajedno ćemo otići, biro je zatvoren", prenose novinari RSE reči predstavnika državnog tužilaštva.

“Upad u naš biro u Baku je flagrantno kršenje međunarodnih propisa i standarda na koje se Azerbejdžan obavezao da će sprovoditi. Ova naredba je došla s vrha kao odmazda za naše izveštavanje, i kao pokušaj da se ućutka Radio Slobodna Evropa”, izjavio je glavni urednik RSE Nenad Pejić, dodajući da će radio nastaviti sa radom ka podrška osnovnom pravu Azerbjedžanaca na slobodan pristup informacijama.

Azerbejdžansko Tužiteljstvo organiziralo je posljednjih nekoliko mjeseci slične upade i u druge inostrane firme, uključujući i nevladine organizacije kao što su IREX, Nacionalni demokratski institut i Oxfam. Sve tri su poslije ovog upada zatvorene.

Novinarka Radija Slobodna Evropa Kadija Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je početkom decembra u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čoveka na samoubistvo.

XS
SM
MD
LG