Dostupni linkovi

Nastavak pregovora o Ukrajini


Kontakt grupa za Ukrajinu održat će danas drugu rundu razgovora u Minsku. Prva runda razgovora održana je u srijedu i trajala je gotovo pet i po sati.

Razgovorima su prisustvovali izaslanica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju Heidi Tagliavini, bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kuchma, ambasador Rusije u Kijevu Mihail Zurabov, ovlašteni predstavnik samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin i ovlašteni predstavnik samoproglašene Luganjske narodne republike Vladislav Deinego.

Kako je ranije najavljeno, teme razgovora su mjere za osiguravanje stabilnog prekida vatre na istoku Ukrajine, gdje je, prema podacima Ujedinjenih naroda, u sukobima ukrajinske vojske i proruskih snaga, od aprila, život izgubilo 4.700 ljudi.

Tagliavini je uoči sastanka u srijedu izjavila da će učesnici razgovarati o povlačenju teškog naoružanja, kompletnoj razmjeni ratnih zarobljenika i dopremanju humanitarne pomoći.

S druge strane, predsjednik samoproglašene Narodne Republike Lugansk Igor Plotintski izjavio je da je sinoć došlo i do dogovora o razmjeni talaca.

On je kazao da će do 28. decembra biti obavljena razmjena zarobljenika te da će u tom periodu biti razmijenjeno 225 ruskih sa 150 vojnika.

XS
SM
MD
LG