Dostupni linkovi

Otac jordanskog pilota traži da IS njegovg sina tretira kao "gosta"


Otac jordanskog pilota kojeg su zarobili borci Islamske države, nakon što se njegov avion srušio u Siriji, rekao je da svog sina ne smatra taocem.On je pozvao one koji su ga uhvatili da ga tretiraju kao "gosta".

"Ne želim da ga opišem kao taoca.Zovem ga gost" reako je njegov otac, Saif al Kasaesbeh, za Reuters televizuju.

"On gost među ostalom našom braćom u sirijskoj Islamskoj državi.Tražim od njih, u ime Boga, i sa dostojanstvom proroka Muhameda, mir bio sa njim da ga prime kao gosta i od domaćina tražim da ga paze", rekao je otac zarobljnog vojnika.

Jordan je jedna od nekoliko arapskih država koje učestvuju u vojnoj misiji kolicije predvođene SAD, u vazdušnim udarima na Islamsku državu (IS), koja drži velike dijelove teritorije u Siriji i Iraku.

Poručnik prve klase Muat al Kasaesbeh (27), uhvaćen je nakon što se njegov avion srušio na sjeveroistoku Sirije tokom vazdušnih udara savezničkih snaga na položaje militanata IS.

Američka vojska koja komanduju vojnim operacijama saopštila je da neprijteljska vatra IS nije oborila vaion.

Kasaesbeh, koji potiče iz ugledne jordanske sunitske porodice, prvi je pilot kojeg su zarobili pripadnici Islamske države.

IS, sunitska držihadistička grupa od ranije je poznata po ubistvima neprijateljskih voinika koje uhvate na bojnom polju i po obezglavljivanju zapadnih civila koje uhvate kao taoce.

Mnogi od onih koje su ubili su šiiti ili nemuslimani, ali su pripadnici IS takođe ubijali i sunite koji se bore protiv njih.

XS
SM
MD
LG