Dostupni linkovi

Titov brod "Galeb" se izdaje na 30 godina


Riječka Gradska uprava raspisala je konkurs za 30-godišnju koncesiju za ekonomsko korišćenje nekadašnjeg Titovog broda "Galeb".

On je sada zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

U saopštenju Gradske uprave navedeno je da procenjena vrednost koncesije za 30 godina iznosi 10,3 miliona evra, a prema studiji opravdanosti davanja koncesije, koncesionar na Galebu treba da osigura muzejski prostor površine 507,10 kvadratnih metara, rekreacioni centar, hostelski i hotelski smeštaj, restoran, kongresni centar i bar, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Predviđeno je, takođe, da koncesionar treba da o svom trošku obavi sve radove na uređenju broda i privođenju nameni ekonomskog korišćenja, bez mogućnosti povratka uloženog novca.

Uz to, radovi moraju da budu u skladu s uslovima i uz suglasnost Konzervatorskog odeljenja u Rijeci, merodavnog tela Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok projekt uređenja treba dati na odobrenje gradu Rijeci.

Brod će biti na vezu na Riječkom lukobranu, konkurs je otvoren do 24. marta 2015. godine, a kriterijum za izbor biće najpovoljnija ponuda.

Brod Galeb, na osnovu rešenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 30. oktobra 2006. godine, pripada kulturnom dobru, pa je od 2011. godine pod trajnom zaštitom, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

XS
SM
MD
LG