Dostupni linkovi

Brammertz ponovo zatražio vraćanje Šešelja u Hag


Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz odbacio je danas kao "neosnovan" zahtjev haškog optuženika Vojislava Šešelja da se protiv njega kao tužioca primijene disciplinske sankcije i ponovo zatražio da se Šešelj vrati u Hag, saopćio je Tribunal.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) zatražio je jučer od Pretresnog vijeća da protiv Brammertza primijeni rigorozne disciplinske mjere i kazni ga zbog "nedozvoljenog ponašanja".

Tužilaštvo je u današnjem podnesku navelo da Šešeljev zahtjev za disciplinske sankcije protiv tužioca Brammertza nije utemeljen, kao i da "Šešelj nije uspio da potkrijepi svoju tvrdnju da zahtjev Tužilaštva nije zasnovan na validnim pravnim razmatranjima".

Brammertz je ponovio zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu rekavši da je on zasnovan na samim Šešeljevim javnim istupima koji podrivaju temelje njegovog privremenog oslobađanja.

To su, kako se navodi, Šešeljeve ponovljene tvrdnje da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, njegove prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su zapaljive i uvredljive za žrtve, kao i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja.

XS
SM
MD
LG