Dostupni linkovi

NUNS: 22 napada na novinare


U 2014. godini u Srbiji su zabeležena 22 napada na novinare, od čega je 12 bilo fizičkih napada, saopštio je NUNS.

To je upozoravajući broj, koji pokazuje da je došlo do pogoršanja položaja medijskih profesionalaca, navedeno je u godišnjem izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj, predstavnici NUNS rckli su da vlast ne radi dovoljno na tome da omogući uslove za normalan rad novinara i da su novinari izloženi brojnim ekonomskim i političkim pritiscima, a upozorili su na rast autocenzure zbog toga što se napadi na medijske profesionalce ne kažnjavaju.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da su, osim napada na novinare, čiji je najdrastičniji primer u 2014. napad na Davora Pašalića, prisutni i drugi pritisci kao što su tužbe, zatim povećani su pritisci na onlajn medije uklanjanjem pojedinih sadržaja s interneta i obaranjem određenih sajtova, a ukidanjem pojedinih emisija kao što je "Utisak nedelje" osiromašen je javni dijalog.

Navodeći da je u 2014. podneto šest tužbi protiv novinara, Obradović kaže da su tri tužbe podneli oni s "podebelim kriminalnim dosijeom", među kojima je i Luka Bojović.

Najavio je da NUNS pokreće sistem ranog upozoravanja, koji treba da omogući blagovremeno reagovanje na napade na novinare, ali i da pokaže gde postoji problem u sistemu zaštite novinara, koliko je napada procesuirano i čija je odgovornost što ti postupci "stoje".

Obradović je naveo i da je u Srbiji od 2008. do 2013. bilo ukupno 348 napada na zaposlene u medijima.

XS
SM
MD
LG