Dostupni linkovi

Radnici iz Tuzle krenuli pješke ka granici sa Hrvatskom


Radnici Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh sa petlje u Šićkom Brodu, opština Tuzla, krenuli su ka granici sa Hrvatskom u Orašju.

Blizu 200 radnika po izuzetno hladnom vremenu odlučilo je da krene na put dug 75 kilometara zbog, kako navode, ignorantskog odnosa izabranih zastupnika u Skupštinu TK.

"Planiramo doći do Srebrenika, a onda tamošnji Crveni krst zamoliti da nam pomognu u organizaciji prenoćišta. U četvrtak bismo nastavili put ka Orašju, a pretpostavljam da bi u večernjim satima došli do granice", kaže Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata Konjuha, a prenosi klix.ba.

Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika, kaže kako ne vjeruje da će kod zastupnika u Skupštini TK i u Vladi TK proraditi savjest kako bi sa njima sjeli za pregovarački stol i pokušali iznaći rješenje njihovih problema.

Većina radnika ima važeće pasoše, dok su neki na put krenuli i sa ličnim kartama. Očekuju da će im se omogućiti ulazak u Hrvatsku, a ukoliko se to ne dogodi oni će na graničnom prelazu čekati izvjestan period.

Podsjetimo da obespravljeni radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM. U Vladi TK su naveli kako je ključ za ispunjenje tog zahtjeva u rukama Skupštine TK, ali zastupnici u zakonodavnom tijelu, odnosno predstavnici stranaka, nisu se dogovorili o formiranju parlamentarne većine, piše portal klix.ba.

XS
SM
MD
LG