Dostupni linkovi

Optužnica za ratni zločin protiv hrvatskih policajaca i vojnika u Manjači


Protiv 70-godišnjeg Ratka Andrića, zapovjednika logora Manjača Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon više od tri godine istrage podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika - pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i hrvatske policije zarobljenih 1991. godine u borbama u Hrvatskoj i zatočenih u Manjači, javlja Novi list.

Ovom potpukovniku JNA koji je državljanin Srbije, na teret se stavlja da je od 12. rujna 1991. pa do kraja 1991. godine u logoru ratnih zarobljenika Manjača u blizini Banja Luke tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, naređivao čuvarima da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike ZNG-a i MUP-a Republike Hrvatske.

Andrić će odgovarati i jer kao zapovjednik zbog tih zlostavljanja nije poduzeo ništa. Nije reagirao ni na brutalna ispitivanja, niti je vodio računa da u logoru budu barem minimalni životni uvjeti dostojni čovjeka.

„Nije poduzimao ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe i životni uvjeti promijene“, navodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu opisujući kako su zbog ovakvih Andrićevih postupaka pripadnici osiguranja logora, koji još nisu identificirani, kao i drugi pripadnici JNA, svakodnevno sustavno ponižavali i psihički zlostavljali, rukama, nogama i pendrecima udarali, premlaćivali i na drugi način fizički zlostavljali 343 zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a RH. Osim toga sve zarobljene pripadnike ZNG-a i MUP-a RH izgladnjivali su, te ih držali u barakama koje nisu bile grijane. Nitko nije dobio pokrivače.

Zbog takvog zlostavlja i nehumanih uvjeta u logoru 1. studenog 1991. godine preminuo je 34-godišnji zarobljenik, inače invalid Stipe Rukavina. Tužiteljstvo i dalje traži da se Andriću – koji se nalazi u Srbiji i nije dostupan hrvatskim vlastima - odredi istražni zatvor do okončanja postupka.

XS
SM
MD
LG