Dostupni linkovi

Više od hiljadu prosvetara na protestu u Beogradu


Više od hiljadu ljudi okupilo se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu na protestu prosvetnih radnika protiv smanjenja plata u javnom sektoru.

"Okupili smo se da kažemo Vladi da ne može sa nama da se igra kao što se do sada igrala", rekao je predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Slobodan Brajković, obraćajući se okupljenima.

On je kazao da prosvetni radnici traže da im se u 2015. godini nadoknade odbici od plate, da se hitno potpišu Posebni kolektivni ugovori i da se uradi nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da u Srbiji ukupno 300 škola učestvuje u obustavi rada i najavio da će 26. januara biti organizovan novi protestni skup u Beogradu.

Istovremeno, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je delimična ili potpuna obustava nastave danas bila u samo 12 odsto škola, odnosno u 212 od 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, u oko 90 odsto škola u Srbiji nastave je bilo, dok u više od polovine škola u Srbiji nema štrajka, niti skraćenja čaasova.

XS
SM
MD
LG