Dostupni linkovi

Islamska država uhapsila džihadiste zbog zavere


Sunitski ekstremisti iz Islamske države saopštili su da su uhapsili četvoricu džihadista pod optužbom za zaveru protiv kalifata koji je proglasio Abu Bakr el
Bagdadi.

Na video snimku koji kruži po islamističkim sajtovima, jedan muški glas navodi da je "otkrivena mreža verskih ekstremista koja je planirala da uzme oružje protiv kalifata u cilju destabilizacije bezbednosti Islamske države", kao i da je pripremala napad na međunarodnu koaliciju, sirijski režim i opoziciju.

Uhapšeni džihadisti na video snimku govore turskim jezikom i navode da su razočarani u Islamsku državu koja ne smatra "sve Iračane i Sirijce nevernicima". Optužili su i Bagdadija da je nevernik jer uzima novac od njih.

Sudbina uhapšenih nije navedena na snimku koji se završava poglavljem iz Kurana da onima koji se bore protiv Boga i njegovog proroka sleduje smrt ili odsecanje ruku i nogu.

Džihadisti iz Islamske države pogubili su 100 svojih stranih boraca koji su pokušali da pobegnu iz sirijskog grada Raka, preneo je u subotu britanski Fajnenšel tajms izjavu aktivista protiv sirijskog režima i islamskih ekstremista.

XS
SM
MD
LG