Dostupni linkovi

Kraljevska palata poštuje odluku o suđenju princezi


Kraljevska palata u Španiji saopštila je danas da u potpunosti poštuje nezavisno pravosuđe u zemlji nakon odluke jednog sudije da vrati pred sud sestru kralja Felipea VI, princezu Kristinu, zbog poreskih prekršaja.

Sudija suda Palme de Majorke Hoze Kastro, zadužen za taj slučaj od 2010, ocenio je da je princeza sarađivala sa suprugom Injakijem Urdangarinom u utaji poreza. Pored tog para, još 15 osoba će biti vraćeno pred sud.

Felipe, koji je u junu došao na presto posle očeve adbikacije, zauzeo je distancu prema sestri koja nije prisustvovala ceremoniji krunisanja i više ne učestvuje u zvaničnim aktivnostima kraljevske porodice, koju čine Felipe, njegova supruga Leticija Ortic i njihove dve ćerke Leonora i Sofija.

Kristina je početkom godine bila pod istragom zbog utaje poreza i pranja novca i sumnjiči se da je sarađivala u ilegalnim aktivnostima svog supruga.

Bivši olimpijski šampion u rukometu, a sada biznismen Urdangarin je zajedno s bivšim poslovnim partnerom Dijegom Toresom osumnjičen da je proneverio 6,1 milion evra državnog novca preko Institua Noos, neprofitnog udruženja, čiji je bio predsednik od 2004. do 2006. godine.

XS
SM
MD
LG