Dostupni linkovi

Novak: Moguće smanjenje naftne proizvodnje


Rusko Ministarstvo energetike razmotriće smanjenje naftne proizvodnje kao rezultat aktuelnih ekonomskih teškoća, rekao je ministar energetike Aleksandar Novak listu "Komersant".

"Očekuje se da će naredne godine naftna proizvodnja dostići 525 miliona tona. Generalno, Ministarstvo ne odbacuje rizik da se u aktuelnoj ekonomskoj situaciji može smanjiti proizvodnja", rekao je Novak.

Govoreći o sankcijama Zapada, Novak je rekao da "sada, kada neki strani partneri napuštaju ruske projekte protiv svoje volje zbog sankcija, moramo da rešavamo dva problema istovremeno - tražiti nove partnere za eksploataciju polja i izmenu tehnologije".

On je rekao da su kineske i indijske kompanije pokazale veliko interesovanje za saradnju na ruskim naftnim poljima, ističući da "su kompanije iz naših zemalja već uključene u pregovore u tom smislu".

Sankcije Zapada protiv Rusije posebno ciljaju sektor energetike, ograničavajući izvoz tehnologije za eksploataciju nafte iz dubokih voda, sa Arktika te nafte iz škriljaca.

XS
SM
MD
LG