Dostupni linkovi

U Kijevu sastanak ukrajinskog i beloruskog predsednika


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sastao se danas u Kijevu sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, u trenutku izvesnog zahlađenja odnosa Rusije i njenih tradicinalnih saveznika.

Prema izvorima iz ukrajinskih vlasti, Lukašenko, koji nije podržao proruske separatiste, zatražio je podršku Kijeva u nastojanju Belorusije da se približi EU.

On je izrazio spremnost da pomogne Ukrajini kako bi bio okončan oružani sukob ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, u kojem je do sada stradalo 4.700 ljudi.

"Učinićemo sve kako bi bio uspostavljen mir", rekao je Lukašenko, a prenela je njegova pres služba.

Lukašenko je u Kijev stigao juče, kada je u Minsku bio predviđen ponovni početak mirovnih pregovora ukrajinskih i proruskih predstavnika, kako bi konačno bilo pronađeno rešenje za konflikt na istoku Ukrajine.

Nijedna strana, međutim, nije potvrdila taj datum, niti je navela za kada je sastanak odložen. Uprkos odlaganju mirovnih pregovora, prekid vatre koji je na snazi od 9. decembra na istoku Ukrajine, uglavnom poštuju obe strane.

U Kijev danas dolazi i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Prema ocenama analitičara, Lukašenko i Nazarbajev su posle pripajanja Krima Rusiji počeli da strahuju za nezavisnost svojih zemalja.

Oni su podržali teritorijalni integritet Ukrajine, uprkos predviđenom negodovanju Moskve.

XS
SM
MD
LG