Dostupni linkovi

Pjongjang neće učestvovati na sednici UN


Severna Koreja odbila je da učestvuje na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj treba da se prvi put raspravlja o ljudskim pravima u toj zemlji.

Pjongjang je ove godine pod povećanim pritiskom međunarodne zajednice pošto je komisija UN objavila izveštaj o kršenju ljudskih prava i upozorila da bi severnokorejski lider Kim Džong Un mogao da bude smatran odgovornim.

Prošlog meseca odbor za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio je rezoluciju kojom se Savet bezbednosti poziva da se obrati Međunarodnom krivičnom sudu zbog stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Dodatnu pažnju na Severnu Koreju ovih dana privukle su optužbe Vašingtona da je Pjongjang odgovoran za hakerske napade na kompaniju Soni, zbog kojih je povučena premijera filma "Intervju".

Taj film, čiji je budžet bio 42 miliona dolara, između ostalog na karikiran način prikazuje atentat na Kim Džong Una.

Severna Koreja je saopštila da neće prisustvovati današnjoj sednici, optužujući SAD i njihove saveznike da pitanje ljudskih prava koriste kao oružje za svrgavanje vođstva te zemlje. Ukoliko Savet preduzme bilo kakvu akciju, "možda ćemo preduzeti neophodne mere", izjavio je u petak diplomata Kim Son agenciji Asošiejted pres.

Severna Koreja je i u nedelju zapretila da će se osvetiti Beloj kući ukoliko je kazne za hakerske napade na Soni, posle čega je Vašington saopštio da razmatra mogućnost da tu zemlju ponovo stavi na spisak zemalja koje podržavaju terorizam.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG