Dostupni linkovi

Samaras opoziciji nudi ulazak u grčku vladu


Grčki premijer Antonis Samaras ponudio je da proevropski nezavisni poslanici uđu u vladu i da prevremeni opšti izbori budu održani krajem 2015. Ponudu je uputio ukoliko aktuelni parlament uspe da izabere predsednika zemlje.

U nenajavljenom TV obraćanju Samaras je rekao da Grčka ima obavezu da završi pregovore sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o okončanju sporazuma o finansijskoj pomoći iduće godine, preneo je Rojters.

Apelujući na proevropske nezavisne poslanike, on je rekao da je spreman da proširi svoju koaliciju konzervativaca i partije levog centra ako poslanici podrže izbor novog predsednika.

Tu iznenadnu izjavu premijer je dao dva dana uoči druge runde glasanja za predsednika a nakon razočaravajućeg rezultata za vladu u prvoj rundi, održanoj 17. decembra kada je dobila manju podršku nego što je očekivala.

Ako 300 poslanika parlamenta ne izabere predsednika do treće runde glasanja 29. decembra, opšti izbori moraće da budu održani početkom februara, što dovodi u opasnost grčke pregovore o međunrodnoj finansijskoj pomoći.

Vasilis Ekonomu iz redova proevropskih nezavisnih poslanika pozdravio je ponudu Samarasa i pozvao druge nezaivsne poslanike da podrže vladu.

Međutim, levičarska Siriza, koja želi da se ponovo pregovara o finansijskom sporazumu, odmah je odbacila ponudu, kao i Nezavisni Grci, mala desničarska partija koja želi nove izbore.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će ključnu ulogu za dalji tok događaja imati još jedna mala partija, Demokratska levica, koja je saopštila da će razmotriti svoj odgovor na sednici parlamenta u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG