Dostupni linkovi

SAD zatražile pomoć Kine protiv hakera


SAD zatražile su od Kine pomoć su u zaustavljanju sajber napada iz Severne Koreje, saopštili su američki zvaničnici. Zahtev Kini je upućen pošto je Vašington optužio vlasti Severne Koreje da su odgovorne za masovni hakerski napad na producentsku kuću "Soni pikčers".

"Razgovarali smo sa Kinezima o razmeni informacija i izrazili zabrinutost zbog ovog napada", rekao je agenciji AFP neimenovani zvaničnik američke administracije.

SAD i Kina su prošle godine oformile specijalnu grupu koja je zadužena za pitanja sajber bezbednosti.

Severna Koreja je negirala da ima veze s hakerskim napadom na holivudski studio, a potom je predložila pokretanje zajedničke istrage sa SAD.

SAD su u petak optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", zbog filma "Intervju", koji je razgnevio Pjongjang.

Američki film "Intervju" je komedija o zaveri CIA da izvrši atentat na severnokorejskog lidera.

"Soni pikčers" je odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

U saopštenju FBI navodi se da su u sajber napadu korišćeni instrumenti i infrastruktura slični ranijim aktivnostima Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG