Dostupni linkovi

Vilhelm: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo


Nemačka ne traži od Srbije da prizna Kosovo kako bi otpočela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, rekao je nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Vilhelm je za list "Blic", na pitanje da li se "puna normalizacija odnosa" Beograda i Prištine, koja se često pominje kao uslov za početak pregovora, može tumačiti kao zahtev da Srbija prizna Kosovo, odgovorio da "to niko nije tražio od Srbije" i da, koliko zna, tako nešto nije rekao niti tražio ni evropski komesar Johanes Han.

''Za Nemačku i EU jedini uslov za početak pregovora Srbije i EU je poptpuna implementacija Briselskog sporazuma. Poglavlje 35 neće biti otvoreno dok se ovaj sporazum u potpunosti ne sprovede. Drugih uslova nema'', dodao je Vilhelm i objasnio da se misli najpre na integraciju pravosudnih organa na severu Kosova, u pravosudni sistem Kosova, i drugo, formiranje Zajednice srpskih opština. Nemački ambasador očekuje da nastavak pregovora počne u drugoj polovini januara.

Upitan da li će Srbija na kraju pregovora morati da prizna Kosovo, Vilhelm je odgovorio:

"Mogu da govorim samo o sadašnjosti, a ne šta će biti u budućnosti. Danas je važna normalizacija odnosa Srbije i Kosova zato što EU neće da uveze novi konflikt između dve države. To smo imali sa slučajem Kipra i deset godina nakon pristupanja Kipra taj konflikt imamo i dalje. Ali to nije zahtev da priznate Kosovo. U EU ima još članica koje do danas nisu priznale Kosovo.”, rekao je Vilhelm.

XS
SM
MD
LG