Dostupni linkovi

Čurkin: Biće rasprave o torturi CIA


U Savjetu za ljudska prava UN sigurno će biti diskusije o pitanju torture, koju su nad osumnjičenim teroristima sprovodili agenti američke Centralne obavještajne agencije (CIA), izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je naglasio da će pitanje biti postavljeno kada SAD budu prošle kroz proceduru Jedinstvene periodične revizije tokom koje zemlje treba da prijave stanje o poštovanju ljudskih prava na svojim teritorijama.

"Siguran sam da će o tome biti diskutovano, jer postoji Konvencija protiv torture i specijalni izvjestilac o ovom pitanju", rekao je Čurkin novinarima u NJujorku.

On je precizirao da su sve 193 članice UN usvojile Jedinstvenu periodičnu reviziju.

Čurkin je dodao da su SAD, nakon usvajanja ove procedure 2010. godine, primile 300 komentara o kritikama o stanju poštovanja ljudskoh prava u toj zemlji.

Izvještaj je objavljen 9. decembra nakon petogodišnje istrage koju je senatski Komitet za obavještajna pitanja proveo o programu čija je svrha bila dobijanje informacija od pripadnika Al kaide i drugih osumnjičenih u zatvorskim prostorijama širom svijeta.

U izvještaju se ističe da je CIA javnosti i političarima davala pogrešne informacije o torturi zatvorenika držanih na tajnim lokacijama širom svijeta nakon 11. septembra 2001. godine i da su službenici agencije bili mnogo brutalniji nego što je to objavljeno.

XS
SM
MD
LG