Dostupni linkovi

Grčka: Štednja i kršenje ljudskih prava


Mere štednje u Grčkoj izazvale su "kršenja ljudskih prava bez presedana" u periodu od četiri godine, upozorila je Međunarodna federacija ljudskih prava.

"U toj krizi, najdubljoj od kraja Drugog svetskog rata, međunarodne instance delovale su sa jedinim ciljem očuvanja bankarskog sistema bez uzimanja u obzir razornih posledica na stanovništvo", rekao je na konferenciji za novinare predsednik te Federacije Karim Lahiđi.

Izveštaj te organizacije, izrađen na osnovu istraživanja na terenu u januaru 2014, pokazuje kako su mere štednje, koje su odredili kreditori zemlje, EU i MMF u zamenu za zajmove Grčkoj, uticale na "ljudska prava, socijalna prava i slobodu izražavanja".

Podrivana su prava radnika sa smanjivanjem minimalne zarade za 22 odsto, posle druge pozajmice zemlji u februaru 2012. godine.

Nezaposlenost je dostigla rekordan procenat, i prema poslednjim podacima iznosi 25,5 odsto. Budžetskim smanjenjima pogođeno je i zdravstvo, navodi se u izveštaju.

"Lekari su nam preneli da ne mogu da operišu neke pacijente zbog porasta pacijenata u javnim bolnicama, manjka opreme i osoblja", objašnjeno je.

Politička prava i sloboda izražavanja takođe su pogođeni, u porastu je i nasilje policije nad demonstrantima i rast ksenofobičnih napada.

"Grčka vlada deli odgovornost za tu situaciju sa EU i MMF-om koji su grčkoj državi nametnuli reforme ohrabrujući kršenja ljudskih prava", navodi se.

Izveštaj je predstavljen ministru administrativne reforme Kirijakosu Micotakisu, "jedinom članu grčke vlade koji je prihvatio da gaprimi", i lideru Sirize, glavne opozicione partije, Aleksisu Ciprasu.

XS
SM
MD
LG