Dostupni linkovi

U Egiptu otkrivena grobnica sa više od milion mumija


Sudeći prema riječima tima arheologa sa Brigham Young univerziteta u Utahu, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od prije 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu nazvanu Fag el-Gamous proučavali posljednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. stoljeća p.n.e, kad je Rimsko carstvo vladalo Egiptom.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", kazao je vođa projekta profesor Kerry Muhlestein na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mjesto na koje su se ukopavali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani "obični" ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi su unutrašnji organi rijetko bivali uklonjeni, zapravo je suho okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlestein.

Uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lijepe predmete, poput posteljine, naočala i čak dječijih čizama u boji.

"Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", pojasnio je Muhlestein.

Među mumijama su pronađeni i ostaci djeteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dvije narukvice na ruci.

XS
SM
MD
LG