Dostupni linkovi

Trgovci oružjem uhvaćeni u Podgorici ugovarali posao sa kolumbijskim kriminalcima


Američki tužilac Pret Barara i šefica američke Agencije za borbu protiv trgovine narkoticima (DEA) Mišel Leonhart objavili su danas da su međunarodni trgovci oružjem Kristijan Vintila, Masimo Romanjoli i Virgil Flaviu Georgesku uhapšeni u Podgorici, pod optužbom da su namjeravali da prodaju veliku količinu vojnog naoružanja kolumbijskoj terorističkoj organizaciji " Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia" (FARC).

Američki zvaničnici u saopštenju navode da su Vintila i Georgesku uhapšeni u Podgorici u ponedjeljak, dok je Romanjoli uhapšen juče.

"Osnovano sumnjamo da bi FARC koristio oružje za likvidaciju američkih državljana nastanjenih u Kolumbiji. Vintila, Romanjoli i Georgesku ugovarali su prodaju oružja širokog opsega, od pištolja da raketnih bacača, ljudima za koje su vjerovali da su povezani sa terorističkom grupom. Sada više neće biti u mogućnosti da učestvuju u toj nezakonitoj trgovini", izjavio je tužilac Barara.

Leonhart je kazala da beskrupulozni trgovci oružjem predstavljaju direktnu prijetnju bezbjednosti i stabilnosti SAD-a i vladavini prava.

"Jako međunarodno partnerstvo je još jednom napravilo razliku raskrinkavanjem zavjere koja bi na kraju dovela do ugrožavanja života nevinih Amerikanaca. Ništa nije važnije od sigurnosti i bezbjednosti naših građana. Na sreću, optuženi su uhapšeni i očekujemo da će se uskoro pojaviti pred američkim pravosudnim organima", navela je Leonhart.

XS
SM
MD
LG