Dostupni linkovi

Počelo suđenje Oliveru Ivanoviću


U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici danas je počelo suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi da su počinili neka od najtežih krivičnih dela tokom 1999. i 2000. godine, javlaj dopisnik RSE iz Mitrovice.

Međunarodnim Sudskim većem predsedava Euleksov sudija iz Rumunije Roksana Komša, a članovi Sudskog veća su još dva Portugalca - Nuno Madueira i Vitor Patal.

Suđenju prisustvuje rodbina optuženih, kao i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Ivanović je uoči početka suđena rekao da je siguran da će apsolutno dokazati svoju nevinost.

"Nisu me slomili dugotrajnim pritvorom i psihičkim mučenjem. Ne mogu dokazati nešto što je apsolutno neistina, a ja ću dokazati svoju nevinost", naglasio je Ivanović.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je juče da je odbrana Olivera Ivanovića spremna za višemesečno suđenje i da su Srbima koji u pritvoru čekaju skoro godinu na suđenje pogažena ljudska prava.

"Mi smo spremni za to i odavno čekamo da suđenje počne.Ovo odlaganje od godinu dana od hapšenja okrivljenih je zaista neprihvatljivo i predstavlja teško kršenje njihovih ljudskih prava", kazao je Vlajić.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

U optužnici koju je krajem avgusta izneo šef Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Severnoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih poripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Na prvom pojavljivanju pred sudom sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG