Dostupni linkovi

Kalifornija: Protesti zbog ubistava nenaoružanih crnaca


Demonstranti su blokirali ulice oko sedišta policije u Ouklandu i lancima zatvorili četvoro vrata zgrade policije, u znak protesta zbog nedavne odluke velike porote da ne podigne optužnice protiv policajaca koji su ubili dvojicu nenaoružanih crnaca u Fergusonu i Njujorku.

Policija je uhapsila 25 demonstranata, koji su se u ponedeljak lancima vezali za vrata sedišta policije i onemogućili ulazak u zgradu, preneo je AP.

Demonstranti su ispred ulaza u policiju držali transparent sa natpisom "Kraj ratu protiv crnaca".

Na televizijskim snimcima se vidi kako je desetak ljudi blokiralo dve ulice u centru grada u blizini zgrade policije, uprkos jakoj kiši.

Policija je saopštila da je demonstranata bilo između 150 i 200 i da su neki od onih koji su blokirali ulice lancima bili vezani jedni za druge.

Kasnije juče je i oko 150 srednjoškolaca u Ouklandu organizovalo marš, dok je jedna manja grupa održala bdenje uz sveće na jezeru Merit, a oba ta protesta su bila mirna, navodi se u saopštenju policije.

U Ouklandu i susednom Berkliju održan je veliki broj protesta, od kojih su neki bili i nasilni, otkako je velika porota nedavno odbila da optuži bele policijske oficire za ubistvo Majkla Brauna (18) u Fergusonu, u Misuriju, i Erika Garnera u Njujorku, koji su obojica bili crni i nenaoružani.

XS
SM
MD
LG