Dostupni linkovi

S. Koreja: Hitno održati diskusiju o američkom izvještaju o torturi


Sjeverna Koreja je od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da održi hitnu diskusiju i pitanju torture, koju su vršili agenti američke Centralne obavještajne agencije /CIA/ nad osumnjičenim za terorizam.

Komitet američkog Senata za obavještajna pitanja je tokom protekle sedmice objavio izvještaj na 528 stranica u kojem su opisani detalji upotrebe torture agenata CIA tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon napada na Vašington i NJujork 11. septembra 2001. godine.

Neposredno po objavljivanju izvještaja, Sjeverna Koreja je pozvala UN da preduzme određene mjere protiv Vašingtona zbog vršenja "nehumane torture" i ističe da navodi u tekstu predstavljaju veliki test za kredibilitet Savjeta bezbjednosti.

Prema riječima ambasadora Čada u UN Mahamata Šerifa, Savjet bezbjednosti UN treba da na na vanrednom sastanku naredne sedmice razgovara o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski ambasador u UN Đa Song Nam je u pismu Savjetu bezbjednosti naveo da je takozvano pitanje ljudskih prava u toj zemlji "politički izmišljeno" i da "uopšte nije relevantno za regionalni ili međunarodni mir i bezbjednost".

Deset od 15 predstavnika Savjeta bezbjednosti UN, sem Rusije, Argentine, Nigerije, Čada i Kine, vrše pritisak da se sastanak održi. Rusija i Kina insistiraju da to pitanje treba da se rješava pred Savjetom za ljudska prava UN.

XS
SM
MD
LG