Dostupni linkovi

Danas sastanak Džona Kerija s Palestincima u Londonu


Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Londonu s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom u nadi da se prevaziđe diplomatska kriza izazvana nacrtom rezolucije kojom Palestinci od UN traže okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Kako javljaju svetske agencije, Keri će se danas sastati i s generalnim sekretarom Arapske lige Nabijom el Arabijem.

Američki zvaničnik poslednjih dana vodi razgovore u Evropi, kako bi oživeo mirovne pregovora između Palestinaca i Izraelaca. Keri se u nedelju u Rimu sastao s ruskm kolegom Sergejem Lavrovom, a juče s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Keri i Netanjahu su imali dug i temeljan razgovor o bezbednosti Izraela i razvoja događaja u UN", izjavio je izvor blizak Stejt departmentu.

Netanjahu je uoči sastanka rekao da odbacuje "palestinski pokušaj da podnošenjem predloga rezolucije u UN izdejstvuju okončanje izraelske okupacije".

Netanjahu je odbacio svaki pokušaj ultimatuma preko rezolucije UN, u cilju okončanja okupacije u roku od dve godine, kako je predviđeno tekstom koji će Jordan sutra predstaviti u Njujorku u ime Palestinaca.

"Ne prihvatamo pokušaje koji imaju za cilj da nam se nametnu jednostrane mere sa određenim rokom, dok se radikalni islamizam širi celim svetom", rekao je izraelski premijer.

Palestinski ambasador pri UN Rijad Mensur izjavio je sinoć da će konačni nacrt rezolucije zavisiti od rezultata Kerijevih razgovora u Evropi.

Poslednja runda pregovora između Palestinaca i Izraelaca završena je bez rezultata u aprilu, posle devet meseci razgovora pod pokroviteljstvom SAD.

Palestinsko rukovodstvo je tada najavilo da će od Saveta bezbednosti UN zatražiti da postavi rok za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, čime bi se otvorio put za stvaranje palestinske države u okviru granica uspostavljenih 1967. godine.

XS
SM
MD
LG