Dostupni linkovi

Jačanje ekstremne desnice u Nemačkoj


U Nemačkoj raste broj aktivista ekstremno desničarskih pokreta i rasističkih akcija, piše list "Velt am zontag" (Welt am Sonntag), a prenosi Beta.

„Na nacionalnom nivou primećujemo značajan porast ksenofobičnih prestupa.“, rekao je šef federalne policije Holger Mink na sastanku ministara unutrašnjih poslova 16 nemačkih saveznih država.

Po podacima nemačke obaveštajne službe, u Nemačkoj ima 22.000 simpatizera ekstremne desnice, medju kojma su više od četvrtine neonacisti. Veruje se da je oko 10.000 njih aktivno u pokretima kojima pripadaju.

Ove godine je u saveznoj državi Saksonija zabeleženo 179 ksenofobnih prestupa, što je 27 više nego prošle godine. Nemačka je za imigrante u glavna destinacija u Evropi, što je delimično odredilo jačanje populizma, a poslednjih nedelja sve je više skupova na kojima se izražavaju neprijateljski stavovi prema strancima.

U noći izmedju četvrtka i petka kod Nirnberga od požara su oštećene tri zgrade u kojima je trebalo da budu smeštene izbeglice. Veruje se da je požar podmetnut, a u blizini su nacrtani kukasti krstovi.

Osim toga, već nekoliko nedelja se širom Nemačke održavaju skupovi protiv tražilaca azila i upozorava se na "islamizaciju" zemlje.

Portparol kancelarke Angele Merkel u petak je osudio takve skupove,naglasivši da u Nemačkoj nema mesta islamofobiji, antisemitizmu, ksenofobiji i rasizmu.

Po poslednjim istraživanjima, medjutim, dve trećine Nemaca misli daVlada ne obraća dovoljno pažnju na opasnosti od imigracije, dok je 34 odsto uvereno da Nemačka prolazi kroz fazu islamizacije.

XS
SM
MD
LG