Dostupni linkovi

Rusija: Nezadovoljni radnici Avtovaza prete štrajkom


Više stotina zaposlenih vodećeg ruskog proizvođača automobila, Avtovaza kojim upravlja grupacija Reno-Nisan, demonstriralo je protiv masovnog ukidanja radnih mesta i zapretilo štrajkom, rekao je za AFP Pjotr Zolotarev jedan od sindikalnih lidera.

Miting je održan u nedelju popodne u Toljatiju, glavnom gradu ruske automobilske industrije na obali reke Volge, okupivši "oko 600 ljudi", rekao je Zolotarev predsednik sindikata “Jedinstvo”.

“Učesnici su tražili prestanak velikog otpuštanja, veće plate, i odlučili da počnu pripreme za štrajk.”, rekao je vodja sindikata.

Od stupanja na funkciju početkom godine, direktor Avtovaza, Šveđanin Bo Anderson, odlučio je da ubrza smanjivanje broj zaposlenih tokom nekoliko godina da bi nekadašnji proizvodjač "lada" postao profitabilan. Avtovaz je tokom krize 2008-2009. već prošao kroz znatno smanjenje broja zaposlenih.

Grupa "Reno-Nisan" koja je kontrolu nad Avtovazom preuzela juna prošle godine, trpi štetu i zbog privrednih problema Rusije, uz pojačane sankcija Zapada protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

U toj fabrici se odnedavno proizvode modeli "Nisan Almera" i "Renoovi" "Logan" i "Sandero".

XS
SM
MD
LG