Dostupni linkovi

Trebinje: Gradonačelnik traži pomoć zvaničnika


Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pozvao je Vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Agenciju za bankarstvo da pomognu Trebinju koje je, kako je rekao, bankrotiralo, javlja agencija Beta.

Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona evra) "zarobljenih" u "Bobar banci" koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti. Vučurević je naveo da su od tih pet miliona maraka, oko 2,3 miliona operativna finansijska, a 100 hiljada maraka dodatna sredstva.

"Nastojaćemo da od sredstava koje u medjuvremenu prikupimo, isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca", kazao je Vučurević. On je najavio da će pozvati gradjane da izadju na ulicu ukoliko se za taj problem uskoro ne reši.

"Obraćali smo se svim nadležnim institucijama u BiH, ali nikakav odgovor nismo dobili", kazao je Vučurević.

Osim sredstava Grada Trebinja, u "Bobar banci" je blokirano i deset miliona maraka sredstava Elektroprivrede RS, osam miliona maraka Rudnika i termoelektrane Ugljevik, dva miliona maraka Hidroelektranana Drini, tri miliona maraka HE na Trebišnjici, dva miliona maraka Lutrije RS, 6,5 miliona maraka Garantnog fonda.

Zatim, u "Bobar banci" ostala su i dva miliona maraka Investiciono-razvojne banke RS, koja je putem te banke fizičkim i pravnim licima dala ukupno 44 miliona maraka kredita.

"Bobar banka" zatvorena je samo dva meseca pošto je iznenada preminuo njen vlasnik, Gavrilo Bobar, visoki funkcioner i poslanik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prethodnom sazivu Skupštine RS.

XS
SM
MD
LG