Dostupni linkovi

Đukanović: Crna Gora je mala zemlja, ali važan partner na Balkanu


Premijer Crne Gore Milo Đukanović poručio je da ekonomski razvoj ima ključnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti, ali i ukazao da je Crna Gora jedna od najmanjih drava Evrope u kojoj započinju neki od najvećih projekata.

U autorskom tekstu, koji je pripremio za Tanjug u susret Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, Đukanović je rekao da značaj Crne Gore prevazilazi njenu veličinu.

„Crna Gora je važna i sigurna luka za saradnju u regionu i među regionima. Može biti i važan ekonomski partner. Na to upućuje naša bliža istorija, naša sadašnjost i naša stremljenja.“, napisao je Đukanović. Naveo je i da je Crna Gora okrenuta evropskoj budućnosti i ekonomskom razvoju.

„Iako do nedavno najsiromašnija republika bivše Jugoslavije, Crna Gora je danas lider među državama Zapadnog Balkana, mereno dohotkom po glavi stanovnika. Tokom poslednje decenije zabeležili smo rast BDP od preko tri puta. To jeste impresivno, ali kad se uzme u obzir da nominalno dohodak iznosi oko 5,5 hiljada eura, onda je jasno koliko zaostajemo za najnaprednijima.“, navodi. između ostalog, crnogorski premijer.

XS
SM
MD
LG