Dostupni linkovi

Đurić: Park na mostu u Mitrovici neće biti uklonjen


„Park mira“ na mostu u severnoj Mitrovici na Kosovu neće biti uklonjen do pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja za srpsku i albansku zajednicu u tom gradu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić.

Upitan da li je njegovo uklanjanje uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, Đurić je agenciji Beta rekao da je u Briselu dogovoreno da se najpre izvrši tehnička procena stanja tog mosta, kao i da se gradonačelnici južne i severne Mitrovice dogovore o rešenju koje bi zadovoljlo interese i uvažilo mišljenje građana oba dela grada.

Podsetimo, „park mira“ postavili su čelnici severnog dela grada, u kome živi većinsko srpsko stanovništvo, umesto barikade koja je bila na mostu. Albanci s druge strane smatraju da je i park vrsta blokade jer onemogućava saobraćaj motornim vozilima preko mosta koji deli srpski i albanski deo grada.

Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri je izjavio u subotu da će vrlo brzo "park mira" biti uklonjen i da će most preko posebnog projekta Evropske unije biti vraćen u prethodno stanje.

XS
SM
MD
LG