Dostupni linkovi

Rusija negira avionski incident


Rusko ministarstvo odbrane je odbacilo tvrdnje da je u vazdušnom prostoru Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice.

“Nisu postojali preduslovi za takvu nezgodu sa ruskim borbenim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora tokom 12. decembra”, rekao je portparol ruskog ministarstva general major Igor Konašenkov, prenosi Tass.

Švedske vlasti prethodno su saopštile da je u vazdušnom prostoru iznad juga Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice koja je poletela sa aerodroma u danskoj prestonici Kopenhagenu.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist je u intervjuu švedskom radiju otkrio da je reč o ruskom avionu.

"Ovo je ozbiljan incident. Dogodilo se nešto potpuno neprikladno. Izuzetno je opasno kad avion isključi transpondere", prenela je agencija AP.

General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio u subotu oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu odmah naređeno da promeni kurs.

XS
SM
MD
LG