Dostupni linkovi

Obilježena 70. godišnjica Ardenske bitke


Uprkos snegu, Amerikanci i Belgijanci okupili su se danas u Ardenima u Belgiji da bi obilježili 70. godišnjicu najveće i najkrvavije bitke koju su američki vojnici vodili u Drugom svjetskom ratu - Ardenske bitke.

Bitka je počela 16. decembra 1944, i u njoj je, tokom šest nedelja trajanja, više od 600.000 američkih vojnika, u uslovima teške zime i najveće iscrpljenosti, uspjelo da zadrži i potom odbaci njemačke snage u njihovoj iznenadnoj kontraofanzivi koju je osmislio Adolf Hitler lično.

Ratni premijer Britanije Vinston Čerčil krajnji rezultat bitke pozdravio je kao "najslavniju američku pobedu". Ona je, međutim, koštala: preko 10.000 mrtvih, 47.000 ranjenih i 23.000 nestalih američkih vojnika bilans je Ardenske bitke, kako o tome danas svjedoči američka službena vojna istoriografija.

Njemački gubici procjenjeni su na 12.000 mrtvih i 30.000 nestalih.

Nakon svršetka bitke, 28. januara 1945, Saveznici su napali zdrženim snagama, što je na kraju, četiri mjeseca kasnije, dovelo do njemačke predaje u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

U Bastonju, u kome su se vojnici 101. Vazdušno-desantne divizije održali uprkos tome što su bili odsječeni od glavnine snaga i u neprijateljskom okruženju, radnje i izlozi danas su dekorisani američkim i belgijskim zastavama.

Jedan lokalni restorater istakao je crtež američke zastave i poruku: "Hvala".

XS
SM
MD
LG