Dostupni linkovi

Završen forum EU - Zapadni Balkan


Na forumu ministara unutrašnjih poslova i pravde "EU - Zapadni Balkan", koji je održan danas u Palati Srbija u Beogradu, usvojen je akcioni plan za period 2015-2019. za borbu protiv trgovine oružjem.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Anđelino Alfano je rekao da je jačanje saradnje Evropske unije i Zapadnog Balkana "ključ" je bezbednosti Evrope i u tom smislu je nužno postojanje zajedničke strategije, kao i jačanje efikasnosti sistema zakonodavstva.

Italijanski ministar pravde Andrea Orlando ocenio je da su zemlje Zapadnog Balkana, naročito Srbija, učinile veliki napredak u oblastima koje su danas bile na dnevnom redu konferencije i dodao da nije samo za te zemlje bitno da se prikljuce Evropskoj uniji, već je i za Evropsku uniju značajno da joj se one priključe.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos je rekao
da se na skupu "konstruktivno razgovaralo" o borbi protiv terorizma, sprečavanja odlaska tzv stranih boraca na ratišta, trgovini oružjem, ilegalnim migracijama i viznoj liberalizaciji. On je ukazao na zloupotrebe vizne liberalizacije i izrazio nadu da se to neće pogoršati sledeće godine.

XS
SM
MD
LG