Dostupni linkovi

Zagreb: Dopunjena krivična prijava protiv pripadnika JNA


Hrvatska policija dopunila je danas krivičnu prijavu protiv 13 bivših pripadnika vojne policije tadašnje JNA zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u zatvorima u Kninu u proleće 1992. godine.

Osumnjičeni se terete za još dva krivična dela protiv četiri civila i četiri krivična dela ratnog zločina protiv 11 pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) počinjena od 6. aprila do 15. maja 1992, saopštila je šibensko-kninska policija na svojim internet stranicama.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeno 13 bivših pripadnika vojne policije JNA, tada u dobi od 23 do 40 godina, da su u kninskim zatvorima fizički i psihički zlostavljali zarobljene civile hrvatske nacionalnosti i pripadnike Hrvatskog veća odbrane, što je kod oštećenih dovelo do trajnog invaliditeta.

Policija je u septembru prošle godine podnela krivične prijave protiv 21 bivšeg pripadnika vojne policije JNA zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv 23 bivša pripadnika Hrvatskog veća odbrane koji su zarobljeni kod Kupresa u BiH u proleće 1992. godine.

Zarobljeni pripadnici HVO su dovedeni u zatvore u Kninu, gde su, kako je policija navela u krivičnoj prijavi, fizički i psihički zlostavljani, zbog čega su dvojica zarobljernika umrla. Tada je objavljeno da su svi osumnjičeni nedostupni hrvatskom pravosuđu.

XS
SM
MD
LG