Dostupni linkovi

Odbačena žalba na izručenje Vasiljkovića


Australijski federalni sud odbacio je danas žalbu na izručenje Dragana Vasiljkovića, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine tokom 1990-ih godina.

Državno tužilaštvo saopštilo je da je Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, koji u Australiji živi pod imenom Danijel Sneden, dobio "odogovarajući pravičan proces" i da će ostati u ekstradicionom pritvoru, prenela je australijska mreža SBS.

Vasiljkovićev advokat Dan Mori izjavio je SBS-u da će se njegov klijent verovatno žaliti Vrhovnom sudu.

Mori je rekao da ga najviše brine da Vasiljković neće imati zaštitu propisanu Ženevskom konvencijom ako se vrati u Hrvatsku.

Vasiljković ima australijsko i srpsko državljanstvo, a optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom 90-ih godina. Vasiljković negira optužbe.

Vasiljković je uhapšen 2006. godine u Australiji pošto je Hrvatska tražila njegovo izručenje, a posle skoro četiri godine provedene u pritvoru, australijski sud je blokirao njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

U septembru 2009. godine Vasiljković je pušten uz kauciju, ali je nestao pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naložio njegovo izručenje Hrvatskoj. Posle 44 dana u bekstvu, policija ga je pronašla i pritvorila.

XS
SM
MD
LG